Back to Top

 Přihlášení    Nákupní košík






Chatu Batibasa

"Batibasa" je tradiční technika vaření, při které se všechny suroviny smíchají v míse nazývané Bati a vařeny při velmi nízkém stupni vaření. Tato technika je stále praktikována v mnoha venkovských domácnostech, které vaří na kamnech. Poté, co uhlí nebo dřevo v kamnech téměř vyhasne, připravují ženy na vyhasínajícím popelu tento pokrm. Je to velmi zdravá forma přípravy jídla.

Číst dál: Chatu Batibasa

Sattu Paratha

Sattu Paratha je výborné jídlo bohaté na proteiny, které pochází ze států Bihar, Uttar Pradeš a jejich sousedů. Je to výborný a zdravý pokrm, hodící se především ke snídani, s Baingan Ka Chokha (viz níže), jogurtem, nakládanou zeleninou, nebo jen se šálkem čaje.

Sattu Paratha se připravuje z pšeničné mouky, náplň potom z mouky sattu. Sattu je bohatá na minerály, proteiny a vlákninu,

Číst dál: Sattu Paratha

Lau Badhi Tarkari

Lau Badhi Tarkari je jednoduché karí, které je populární ve všech domácnostech v regionu Odia. Je jednoduché na přípravu. Po těžkých víkendových jídlech je toto karí lehké a přesto bohaté v chuti. Díky menšímu použitému množství koření má toto karí jemnou chuť.

Kuchyně regionu Odia je celkově velmi jednoduchá, méně kořeněná, ale bohatých chutí. Typické jídlo v Odii se skládá z rýže, luštěnin, Bhaja (smažená sezónní zelenina a lehce kořeněná), Saagaw (listová zelenina s česnekem, směsí koření Pancha phutana a sušeným chilli), Khatta (různé druhy sladkokyselých zavařenin), Bharta (šťouchané brambory, sezónní zelenina s cibulí, Pancha phutana a sušeným chilli), Tarkari (karí), které může být vegetariánské nebo ne,  a nakonec různými sladkými pokrmy.

Číst dál: Lau Badhi Tarkari

Bhetki Paturi v listu kurkumy

Rybí paturi je oblíbený pokrm a můžete do něj použít jakýkoliv druh ryby nebo krevety. Název jídla "Paturi" pochází z bengálského slova "Pata", což znamená list. Paturi je zvláštní forma vaření, kdy jednotlivé ingredience jsou zabalené do listu a vařeny  v páře nebo opékány na plotně.

Listy hrají v tomto receptu důležitou roli. Vařením v páře totiž obohacují finální chuť pokrmu.

Číst dál: Bhetki Paturi v listu kurkumy

Yen Thongba - kuřecí curry z Manipuri

Jedná se o typické jídlo pro komunitu Manipuri. Je to pokrm plný chutí. Použití Awa Phadigomu (mexického koriandru) dělá tento pokrm rozdílným, oproti běžným kuřecím karí, které znáte. Konečnou chuť a pikantnost tohoto curry můžete upravit snížením množství ingrediencí.

Recept je sdílen od bloggera Pushpity Aheibama, který pochází ze severo-východní Indie, z regionu Manipuri. Manipuri je situovaný v severo-východní části Indie a sdílí svoji hranici s Myanmarem. Zde používané ingredience jsou velmi přírodní.

Číst dál: Yen Thongba - kuřecí curry z Manipuri

Paneer Makhane Ki Sabzi

Paneer Makhane Ki Sabzi je delikátní pokrm, bez cibule a česneku, připravovaný se semeny lotusu a čerstvým sýrem typu cottage. Semena lotusu (phool makhane) jsou v Indii populární ingrediencí. Sušená semena se v Indii nazývají makhana nebo také liščí ořechy. Semena lotusu mají celou řadu zdravotních benefitů. Jsou dobrým zdrojem vápníku, mají nízký glykemický index a jsou tak vhodná pro diabetickou dietu. Mají zklidňující účinky při nespavosti a stresu, jsou velmi dobré při artritidě a také jsou silným antioxidantem, s účinky proti stárnutí. Obsahují málo sodíku a hodně hořčíku a jsou tak ideální pro ty, kteří trpí vysokým tlakem, cukrovkou, srdečními chorobami a obezitou.

Číst dál: Paneer Makhane Ki Sabzi

Strana 1 z 2

Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.